De enklaste sätten att handla kryptovalutor

Kryptovalutor

Handeln med kyptovalutor ökar hela tiden i popularitet. Det är miljontals människor som regelbundet handlar med kyptovalutor. De mest handlade valutorna just nu är exempelvis Bitcoin, Litecoin, Ripple och Ethereum. Det finns dock över 1500 olika kryptovalutor. Eftersom kyptovalutor är decentraliserade och inte styrs av någon bank eller någon nation, är det bara tillgång och efterfrågan som styr värdet på valutorna. Eftersom marknaden är oreglerad och det inte heller finns något investeringsskydd är risken att investera i kryptovalutor högre än om man jämför risken att exempelvis investera i fonder eller aktier.

När du ska handla med kryptovalutor, finns det många olika sätt. Ett sätt är att handla genom någon handelsplattform. Det finns olika sätt du kan ta del av värdeökningar i kyptovalutor. Ett exempel är att du kan äga kryptovalutan ett annat sätt är att du kan äga värdepapper som följer kryptovalutans utveckling. Det är inte så komplicerat att köpa kryptovaluta som du kanske tror.

Nybörjare med kryptovaluta

Är du nybörjare rekommenderas du att köpa enskilda kryptovalutor eller certifikat. Ett certifikat följer värdeutveckling och certifikaten köps och säljs som separata värdepapper. Certifikaten följer inte den exakta valutans rörelser men skillnaden brukar inte vara så stor. Fördelen med certifikaten är att det är väldigt enkelt och du kan exempelvis handla via Avanza som har svensk support. Certifikaten kan även placeras i ett ISK, vilket innebär att skatten minskas och det underlättar vid deklarationen.

Handla via börsforum

Vill du inneha kryptovaluta ska du gå genom en handelsplats och genom kryptovaluta exchange köper du valuta som du sedan förvarar i en digital plånbok. Du kan köpa och sälja kryptovaluta via ett flertal handelsplatser online. Skillnaderna mellan dessa handelsplatser är om du kan köpa kryptovaluta med kort eller banköverföring eller om du bara kan köpa mot någon annan kryptovaluta. BitPanda och Coinbase är två stora handelsplatser där man accepterar köp med banköverföring, kortbetalning och oftast några fler betalningsmöjligheter. Det går enkelt och snabbt att registrera sig. Verifiering sker genom att man till exempel laddar upp ID-kort. Hos dessa plattformar kan man handla med 4-5 olika kyptovalutor.

Vill man ha ett större utbud på valutorna finns det större kryptobörser. Här kan köp av valuta endast ske mot en annan kryptovaluta. På dessa handelsplatser får du tillgång till över 1000 olika kyptovalutor. Det finns även tradingplattformar som erbjuder handel med kyptovalutor via en Contact for Difference. När man handlar via en CFD äger man inte kryptovalutan utan man spekulerar bara i prisförändringarna.

När du ska börja med att köpa kryptovaluta är de enklast att börja använda en webbaserad plånbok. Många av de webbaserade plånböckerna fungerar även som handelsplatser. Det är enkelt att köpa valuta genom dessa digitala plånböcker. Coinbase är ett exempel på en digital plånbok där användardesignen är mycket bra och som lätt att förstå.

Safello

Safello är en av de svenska aktörerna på marknaden. Sidan är både för de erfarna och för nybörjarna. De har betalningsmetoder som är snabbast på marknaden och du verifierar dig med BankID. Sedan tillåts du att välja till exempel Swish där det är enkelt att föra över pengar och där transaktionerna tar maximalt en dag. Om du har ditt bankkonto hos Handelsbanken erbjuds du att kunna göra direktbetalningar. Safello erbjuder även bankgiro där transaktionerna tar cirka en bakdag. Hos Safello kan du köpa kryptovalutorna Bitcoin, Ethereum, Bitcoin cash och även XPR.